Letölthető betegtájékoztatók

Kattintson, és töltse le páciensének a megfelelő betegtájékoztatót!

A gyomortükrözés menete

A gyomortükrözés egy speciális vizsgálat a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére... | Töltse le IDE kattintva!

A helyes vérnyomásmérés módja

A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak és az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékeket mérnek, mint otthon... | Töltse le IDE kattintva!

A Herpesz kezelése lézeres fogkefével

Az elsősorban ajakherpesz néven ismert betegség közismert, az emberiség évszázadok óta szenved tőle. A fertőzöttség az idősebb korosztályban eléri a 80%-ot... | Töltse le IDE kattintva!

A magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőtt korban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán... | Töltse le IDE kattintva!

A magas vérnyomás és szövődményei

A magas vérnyomás (hipertónia) sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja... | Töltse le IDE kattintva!

A menstruáció zavarai

A menstruáció zavarainak hátterében rendszerint hormonális vagy anatómiai rendellenesség áll. Ha valami megzavarja a rendszer tökéletesen összehangolt működését, a hormonok egyensúlya azonnal felborul... | Töltse le IDE kattintva!

A pánikbetegség

A pánikbetegség a szorongásos zavarok azon formája, mikor a heves tünetekkel kísért rosszullétek hirtelen alalkulnak ki, majd nyomtalanul elmúlnak.... | Töltse le IDE kattintva!

A pneumococcus által okozott betegségek

A pneumococcus a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium rövidített neve. Minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni... | Töltse le IDE kattintva!

A reflux betegség és szövődményei

Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint Savas refluxról, vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem zár megfelelően, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe... | Töltse le IDE kattintva!

Anyajegy és melanoma

Az anyajegyek többsége ártalmatlan bőrjelenség, amely csupán esztétikai gondot okozhat. Mivel számuk a gyermek- és serdülőkortól szaporodik, nem kell minden egyes új anyajegy megjelenésénél aggódnunk... | Töltse le IDE kattintva!

Cukorbetegség és szövődményei

A cukorbetegség (diabétesz) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására utal... | Töltse le IDE kattintva!

Csontritkulás és veszélyei

A csontritkulás (oszteoporózis) alattomos betegség, amely kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele lehet egy kisebb baleset során szerzett csonttörés... | Töltse le IDE kattintva!

Éjszakai bevizelés gyermekeknél

Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) gyermekkorban az egyik leggyakoribb betegség, amely az általános iskolát kezdő gyerekek kb. 10 százalékánál fordul elő... | Töltse le IDE kattintva!

Fehérvérsejt - Mit jelent, ha alacsony? Ha magas?

A fehérvérsejtek (fvs) normálisan a csontvelőben képződő sejtek, melyek az immunrendszer sejtjeiként a védekezésben játszanak szerepet. Gyulladásos, fertőzéses betegségek, valamint vérképzőszervi betegség gyanúja esetén... | Töltse le IDE kattintva!

Fogászati bőrteszt allergiavizsgálatok

Az utóbbi évek tudományos eredményei, a klinikai gyakorlati esetek bebizonyították, hogy az egyre szaporodó krónikusan fennálló szájbetegségek, bőrbetegségek, a betegek nehezen magyarázható problémái hátterében gyakran a szájüregből eredő allergia található.... | Töltse le IDE kattintva!

Laparoszkópos epehólyag-eltávolítás

Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szervünk, mely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut a vékonybélbe... | Töltse le IDE kattintva!

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben... | Töltse le IDE kattintva!

Mandulagyulladás

Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik... | Töltse le IDE kattintva!

Mellrák – Miért fontos az önellenőrzés?

Az emlőrák kezdetben tünetszegény. A korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában, segítség nélkül elvégezhet... | Töltse le IDE kattintva!

Paracetamoltartalmú készítmények

Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag? | Töltse le IDE kattintva!

Speciális diéta epekövesség esetén

Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmi rostfogyasztás segíti elő; a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben... | Töltse le IDE kattintva!

Speciális diéta gyomor- és nyombélfekélyes betegeknek

A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomor nyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A gyomor- és nyombélfekély megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollvizsgálatok mellett otthon is jól gyógyítható... | Töltse le IDE kattintva!